Cremeren of begraven?

Tegenwoordig kiezen iets meer mensen voor cremeren. In het algemeen is dat een gevoelsmatige keuze of ingegeven door familietraditie of religieuze overwegingen. Maar ook andere aspecten kunnen een rol spelen. Zo zijn de kosten van een crematie meestal lager dan die van een begrafenis. Wij bespreken graag met u de mogelijkheden en voor- en nadelen van beide opties als u nog twijfelt over uw keuze.

Cremeren

Eén van de voordelen van een crematorium is dat nabestaanden in een comfortabele en sfeervolle omgeving afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Na de crematie dient u na de wettelijk voorgeschreven periode van één maand een beslissing te nemen over de asbestemming. U kunt de urn met as bijvoorbeeld laten bijzetten in een columbarium of urnengraf. Sommigen kiezen ervoor de urn thuis te bewaren. Anderen laten de as verstrooien op de strooivelden van het crematorium. Ook verstrooiing boven land of zee is mogelijk, vanaf een boot, uit een vliegtuig of via ballonnen. Er zijn ook diverse mogelijkheden ter nagedachtenis. Zo zijn sierurnen, gedenkplaten en beelden mogelijk, maar ook glasobjecten en gedenksieraden.

Begraven

Veel mensen kiezen voor begraven, omdat ze dan het gevoel hebben op een meer natuurlijke en geleidelijke manier afscheid te kunnen nemen van de overledene. En omdat ze een duidelijke plek hebben waar ze kunnen herdenken. U bent vrij om zelf het kerkhof te kiezen. Soms mag u ook zelf een plaatsje kiezen. Bij begraven moet u echter met een aantal aspecten rekening houden. Zo zijn er kosten verbonden aan het huren en onderhouden van het graf en aan de aanschaf van een grafmonument. Sommige begraafplaatsen kennen strenge regels ten aanzien van grafmonumenten, terwijl op andere meer ruimte bestaat voor persoonlijke inbreng. Wij kennen de lokale regels en kunnen u precies vertellen wat wel en niet is toegestaan. Koopt u een grafmonument, dan doet u er goed aan u vooraf te oriënteren wat betreft mogelijkheden en kosten. Vergelijk eventueel prijzen, kwaliteit en garantievoorwaarden van verschillende aanbieders. Ook hierin adviseren we u graag. Om te voorkomen dat uw dierbare anoniem begraven ligt in de periode dat u het grafmonument kiest, plaatsen we een tijdelijk naamplaatje op het graf.

Contact

Josten-van Arendonk uitvaartzorg
Veenstraat 17
5124 NC  Molenschot

Telefoon: 0161-850299
Email: info@jostenvanarendonk.nlneem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.